Blog

Eskişehir'de Nerede Çorba İçilir

eskisehir-de-nerede-corba-icilir.jpg

Çorba, geleneksel mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.  Kelime kökeni olarak Farsçaya dayanan çorba, sulu-sıcak içecek anlamına gelmektedir. Çeşitli sebze, et ve bakliyatlardan yapılabilen çorbalar, sıvı olarak tüketilen gıdalar olduğu için hem hafif hem de doyurucu besinlerdir. İlk örnekleri nerdeyse Milattan Önce 20.000li yıllara kadar dayanan çorba, nesiller boyunca ekonomik ve besleyici bir gıda olarak sofralardaki yerini korumuştur.

 

Türk toplumunun her kesiminde Padişahından yoksul bir sofraya kadar her menüde karşımıza çıkan çorbalar, coğrafi konuma, o bölgenin tarım ve hayvancılık alışkanlıklarına göre değişiklikler göstermiştir.  Örneğin tarhana, belki yüzyıllardır kültürümüzde olan bir lezzetken balık çorbası kültürümüze sonradan katılmış bir lezzettir. Veya büryan gibi kuzu sorpa gibi lezzetler İç Anadolu’da Güney ve Doğu Anadolu’da çok daha yaygınken Karadeniz’de balık çorbaları, Ege’de sebze çorbaları çok sevilmektedir.

 

Balkan Lokantası, her gün mutfağında pişen 10 çeşit çorbası ile Eskişehir’de günün ilk ışıklarından akşam 19:00 ‘a kadar hizmet vermektedir. Birbirinden lezzetli çorbalarımızda aşina olduğunuz isimlere tadı damağınıza kazınacak dokunuşlar yapan aşçılarımız, annenizin eli değmiş gibi lezzetler ortaya çıkarır.

 

Mercimeğinden ezogelinine, Balkan çorbasından, kelle paçaya kadar çeşit çeşit çorbamız sevgiyle pişiyor ve özenle sofralarınıza servis ediliyor.

Mercimek Çorbası

Mercimek, köftesiyle, yemeğiyle çorbasıyla mutfakların en sevilen kuru baklagillerinden biridir.  İçerisinde bulunan mineraller kırmızı ete denk geldiği için besleyiciliği, besin değerleri de yüksek olan mercimek çorbası, bolca protein ve lif de barındırır. Günün her saati tüketilebilen mercimek çorbası Balkan Lokantası’nın da klasik lezzetlerinden biridir. hepimizin bildiği tarife kendi özel dokunuşlarını yapan şeflerimiz her gün sabahın ilk ışıklarından itibaren mis gibi mercimek çorbasını konuklarına sunmaktadır.

Balkan Çorbası

Balkan çorbası, göçmen çorbası olarak da bilinen, her lokantada bulamayacağınız ama bir kere yediğinizde de tadına doyamayacağınız bir Balkan Lokantası spesiyalidir. İçerisinde havuç, kereviz, kuru soğan, patatesin yanında tavuk eti ve suyu, turşu suyu eklemeleri olan Balkan Çorbası, diğer çorbalar gibi yine günün her saatinde tüketilebilen hem lezzetli hem de doyurucu bir besindir.

Gerdan Çorbası

Gerdan, kuzunun boyun bölgesinden elde edilen bir ettir. Lifli yapısı, yumuşaklığıyla kuzu gerdan eti, hem lezzetli hem de besin değeri yüksektir. Kuzu gerdanı ile yapılan gerdan çorbası et suyundan çok daha faydalıdır ve içerisinde A, C, D, E, B12 vitaminleri, çinko, fosfor ve kalsiyum bulundurur. Biz yetişkinler için lezzetiyle bilinse de gerdan çorbası çocukların8. Aydan itibaren tüketmesi gelişimsel olarak önemli olan bir besindir. Balkan Lokantası tarafından her gün en hijyenik koşullarda pişirilen 10 çeşit çorbadan bir tanesi de gerdan çorbasıdır.

Ezogelin Çorbası

Çorbalar, yemek menülerinde başlangıç olarak servis edilen, lezzetiyle midemizi mest eden yemeklerdir. Çorbaların lezzetinin yanında faydası da saymakla bitmez. Bağırsakların işleyişine olduğu destekten içerisindeki malzemelerin vitamin değerlerine kadar birçok faydası vardır. Ezogelin çorbası da hem besleyiciliği hem de içerisindeki vitaminlerle sevilen çorbalardan biridir. İçerisinde bulgurdan soğana salçadan tavuk suyuna birçok malzeme bulunan ezogelin çorbası Anadolu’nun en meşhur ve sevilen lezzetlerinden biridir. Balkan Lokantası her biri işinin ehli, titizlikle çalışan ekibiyle nefis bir ezogelin çorbası hazırlıyor.

 

Her malzemesi en tazesinden, en kalitelilerinden seçilen, ustalarımızın elinde sevgiyle pişen çorbalarımız sabaha karşı saat 5’ten akşam 19:00’a kadar haftanın 6 günü Balkan Lokantası’nda sizleri bekliyor.